Dårlig lyd i køkken-alrummet?

WEB 4000 2667

køkken-alrum

Et multifunktionelt rum

Køkken-alrummet er boligens mest multifunktionelle rum. Det er både her, der bliver lavet lektier, lavet mad og hvor dagens nyheder kører på TV’et i baggrunden. Det gør køkken-alrummet til boligens ultimativt mest udfordrede rum i forhold til akustikken.

I modsætning til den gængse opfattelse af akustisk regulering, arbejder vi ikke ud fra præmissen om, at more is more. Vi anbefaler derimod, at I inddeler jeres rum i zoner eller områder og begynder, hvor akustikken er værst. I køkken-alrummet kan I med fordel fokusere på de zoner, hvor I opholder jer mest. Ved at koncentrere lyddæmpningen dér, hvor familien oftest er samlet, kan I komme rigtig langt med et mindre budget.

Guide til god akustik i køkken-alrummet

Placering af AKUART HOME

I køkken-alrummet kan I med fordel fokusere på de zoner – eller områder – hvor I opholder jer mest. Ved at koncentrere lyddæmpningen dér, hvor I opholder jer mest, skaber I akustiske zoner, hvor lyden føles behagelig. Det er særligt oplagt at placere AKUART HOME billeder omkring spisepladsen, kogeøen og stuen, da det er zoner, hvor flere mennesker ofte er samlet på én gang, og hvor aktivitetsniveauet er højt. På den måde absorberes meget af den direkte lyd, og I undgår at lyden kastes tilbage fra væggene og spreder sig til resten af rummet og skaber yderligere akustiske udfordringer. Start med den zone I føler er mest udfordret i forhold til akustikken.

køkken alrum 01

Placering i zoner

Placer jeres AKUART HOME billeder – så vidt det er muligt – på to tilstødende vægge, så I indkapsler hver zone og tager højde for lydsvingninger på tværs og langs af rummet. Fx kan ét eller flere AKUART HOME billeder over sofaen skabe en komfortabel akustisk zone ved at dæmpe meget af den direkte lyd fra TV, soundbar og subwoofer m.m. og derved hindre den i at sprede sig til resten af rummet. Læs vores guide til God Akustik i Spisestuen for optimal placering omkring spisebordet.

køkken alrum 02

Antal AKUART HOME

Forudsætningen for et godt resultat er den samlede mængde lydabsorption tilført rummet kombineret med den rigtige placering. Det er underordnet, om I vælger ét større billede i landskabsformat eller flere mindre billeder i collageform. Effekten er den samme, så længe billedernes overflader dækker det samme areal og placeres så tæt på lydkilderne som muligt. På den måde undgår I, at lyden spreder og forplanter sig i resten af rummet.

køkken alrum 03

Størrelse på AKUART HOME

Når størrelsen på jeres AKUART HOME billeder skal defineres, er det essentielt, at billedernes bredde – enkeltvis eller samlet – dækker en flade, der skaber et tilstrækkeligt akustisk komfortabelt miljø, dér hvor I opholder jer. I kan med rette vælge formater, der enkeltvis eller samlet matcher bredden på sofaen, så I undgår, at lyden bliver kastet tilbage fra væggen og ud i rummet. Det er vores erfaring af billeder på mellem 100-150 cm i højden dækker en flade (vertikalt) som minimerer generende lydrefleksioner i hovedhøjde og dermed ligeledes i talehøjde når I både sidder og står op i rummet.

køkken alrum 04

Højde på AKUART HOME

AKUART HOME skal hænge naturligt på væggen og indgå i rummets øvrige indretning. Ved en naturlig placering på væggen dækker billedets overflade ca. hovedhøjde og dermed også talehøjde, når man sidder ned og står op. En god tommelfingerregel er, at midten af et AKUART HOME akustikbillede skal være ca. 1,5 meter fra gulvet.

køkken alrum 05

AKUART HOME 30 eller 50?

Boligens køkken-alrum er boligens mest udsatte rum i forhold til dårlig akustik. Her er både de hårde, de skarpe og de dybe lyde repræsenteret, da rummet rummer mange forskellige funktioner og elementer – fra klirrende tallerkner til bas fra stuens subwoofer. Det er i lydscenarier som disse, at vi anbefaler AKUART HOME 50, der er en vægabsorbent, som effektivt absorberer den lydenergi, der rammer dets overflade. AKUART HOME 50 dæmper lyden henover et bredt frekvensområde og er derfor den oplagte løsning, når der er behov for effektiv dæmpning af både dybe mandestemmer, subwoofer/bas, hi-fi anlæg, høje børnestemmer, klirrende tallerkner m.m.

køkken alrum 06