Hvad siger designeren?

#januar

web 06

Mød manden bag SQR

Design, rummelighed & akustik

 

 

Indehaver af SQR // Indretningsarkitekt & Designer Søren Thyregod Kjøller

 

Søren Thyregod Kjøller er manden bag SQR. Sammen med sit team leverer han indretnings- og design løsninger til private og virksomheder. Søren er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (tidligere Danmarks Design Skole) og er designer mDD med speciale i rum og indretning.

Inden Søren i 2004 tog sin afgang som designer, arbejdede han med medarbejderudvikling i SAS – og de 13 års erfaring derfra, har han med i sin hverdag i dialogen med sine kunder. Siden sin sidste eksamen har Søren været selvstændig og har mere end 12 års erfaring med at indrette og designe rum. Og særligt en ting går igen. Det er hans fokus på sine kunder og deres dna og på at møde dem, hvor de er på deres præmisser.

AKUART HOME har mødt ham til en sludder om indretning, design af rum og akustik.

 

Du designer og indretter med speciale i rum. Hvilken rolle spiller akustik her?

 

Akustikken spiller altid en stor rolle, fordi den ubevidst er med til at påvirke vores oplevelse af rum. Den er derfor i sidste ende medvirkende til, hvorvidt vi sætter pris på at opholde os i et givent rum eller ej.

 

I hvor høj grad tager du de akustiske forhold i betragtning, når du starter et nyt projekt?

 

Jeg forholder mig altid til de eksisterende rammer, når jeg starter et nyt projekt op. Her er jeg bl.a. opmærksom på hvilke overflader og materialer, der allerede er repræsenteret i rummene. Er der store glaspartier eller andre hårde materialer fx et beton gulv, så er det vigtigt at arbejde bevidst med at få bløde materialer ind i indretningen, så rumklangen kan forbedres.

 

Hvor stor en rolle spiller akustik i private hjem efter din mening?

 

Akustik er et vigtigt element – OGSÅ når private hjem indrettes. En del af vores sociale samvær foregår eksempelvis ofte omkring spisebordet. Hvis rumklangen er dårlig, så man ikke kan høre hinanden i en fælles snak ej heller føre en samtale, ja, så dræber det jo hele stemningen – og dialogen – ved bordet.

 

Dårlige akustiske forhold nedsætter livskvaliteten markant. Hvilke erfaringer har du med hhv. god og dårlig akustik i forhold til indretning?

 

Jeg tror, at vi alle kender til rum – det kan være private hjem, en café eller andre rum – hvor vi ubevidst har en god følelse og oplever velvære, når vi opholder os der. Det skyldes en række forskellige faktorer – særligt de akustiske forhold, der betyder mere end de fleste tænker på. Det skyldes nok, at man ikke kan se dårlig akustik og forklarer, hvorfor vi ikke altid har fokus på den. Faktisk kan en farve på væggen måske få skylden for, at et rum ikke føles rart at opholde sig i, selvom det i virkeligheden skyldes dårlig akustik.

 

Hvad er din holdning til markedets akustikløsninger (fx plader og bare paneler)?

 

Det er inden for de seneste år, man blevet opmærksom på effekten af dårlig akustik. Det kommer i kølvandet på, at vi i højere grad indretter mere minimalistisk, altså med færre ting samt udformningen af meget nybyggeri med store glaspartier og glatte vægge. Sådanne faktorer er jo ikke ligefrem befordrende for akustikken, og derfor er der faktisk udviklet flere forskellige akustikløsninger. Ofte er disse løsninger dog ganske bekostelige eller uæstetiske i modsætning til AKUART HOME, der som de eneste formår at kombinere funktionalitet og æstetik.

 

Du har tidligere benyttet dig af AKUART i dine projekter. Hvorfor valgte du os?

 

Jeg synes især AKUART tilbyder produkter, hvor der er en fin balance imellem funktion, fleksibilitet og økonomi.

 

AKUART HOME kombinerer akustik og kunst i støjdæmpende billeder. Hvad mener du om kunst som en funktionel genstand?

 

Kunst er jo mange ting – og efter min mening først og fremmest det, som beskueren får ud af det. Og jeg ser ingen konflikt imellem at kombinere et kunstnerisk udtryk med en funktion, som her akustik.

 

 

Hvad er dit svar til dem, der siger, at kunst ikke må være funktionelt men udelukkende til pynt?

 

 

Kunst har for mig at se ingen formel. Som nævnt relaterer det til beskueren, altså den som ser på eller oplever kunsten. Og meget kunst søger absolut ikke at være ’pyntelig’. Faktisk tror jeg, at det er de færreste kunstnere, der oplever, at de skaber ’pynt’. For mig er kunst et udtryk, som kan tage mange former. Noget appellerer til nogen, og andet kunst appellerer til andre. Kunst er meget personligt, og beskueren oplever en relation til det de ser, oplever, føler…

 

Hvad råder du dine kunder til i forhold til akustikregulering?

 

Jeg har mange råd. Generelt handler det om at tilføre et rum bløde elementer, det kan være en gardinvæg eller eksempelvis AKUART HOME lyddæmpende billeder med kunstneriske udtryk.